posted by qubix on March 4, 2012

Μερικές φορές ακόμη και σε κάποια εγκατάσταση linux, μπορεί να παγώσει το desktop και να μην αποκρίνεται ούτε το πληκτρολόγιο, ούτε το ποντίκι. Οι φίλες/φίλοι που έχουν windows σίγουρα έχουνε άφθονες τέτοιες εμπειρίες, αλλά συμβαίνει και στο linux!

Το καλό με το linux όμως είναι πως υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του "παγώματος" χάρις στην αρχιτεκτονική του που επιτρέπει στο σύστημα να παγώνει το desktop, αλλά πίσω από αυτό, τα υπόλοιπα να παίζουν κανονικά!

Τι κάνουμε λοιπόν?? Ο σκοπός μας είναι είτε να ξεκολλήσουμε το σύστημα, είτε να κάνουμε επανεκκίνηση χωρίς το "κουμπί"!. Δοκιμάζουμε με την παρακάτω σειρά:

1) πατάμε Alt-Backspace για να κάνουμε restart το γραφικό περιβάλλον

2) πατάμε Alt-F1 για να ανοίξει ένα text-mode και από εκεί να κάνουμε login στην κονσόλα με τα στοιχεία του χρήστη μας. Μετά με sudo bash ή su (αν έχουμε ενεργοποιημένο root χρήστη) μπορούμε να κάνουμε ένα κανονικό reboot χωρίς κίνδυνο να χαθούν αρχεία ή να προκαλέσουμε βλάβη στο σύστημα αρχείων.

3) Αν τα παραπάνω δεν πετυχαίνουν, το κουμπί SysRq (ή αλλιώς Print Screen) μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε μια καθαρή επανεκκίνηση:

Πατάμε διαδοχικά:
* alt+sysrq+r (επαναφορά του πληκτρολογίου)
* alt+sysrq+s (συγχρονισμός αρχείων)
* alt+sysrq+e (στέλνει το σήμα τερματισμού σε όλες τις διεργασίες εκτός από την "init")
* alt+sysrq+i (στέλνει το σήμα "kill" σε όλες τις διεργασίες εκτός από την "init")
* alt+sysrq+u (κάνει mount το σύστημα αρχείων σε read-only mode, οπότε δε θα γίνει fsck μετά το reboot)
* alt+sysrq+b (κάνει επανεκκίνηση. Χωρίς τα προηγούμενα βήματα κάνει "hard reset").
 

Σημαντικό είναι να δίνουμε μερικά δευτερόλεπτα μεταξύ των παραπάνω βημάτων, ώστε να ολοκληρώνονται. Για παράδειγμα ο τερματισμός όλων των διεργασιών μπορεί να πάρει ..λιγάκι.

Τα γράμματα μπορούμε εύκολα να τα θυμόμαστε:

"Reboot System Even If Utterly Broken"


Ένας άλλος τρόπος:
"Raising Skinny Elephants Is Utterly Boring"


 

hyperworks