posted by qubix on December 26, 2012

Λοιπόον...επιστροφή στο δεύτερο μέρος της περιπέτειας ή μάλλον failure..
Το πρώτο πράγμα που έκανα λοιπόν μετά από τα προηγούμενα ήταν να δω αν μπορώ να ενεργοποιήσω το power saving της intel3945abg. E φυσικά και δεν γινόταν! Ο λόγος? Λόγω της νέας δομής των οδηγών για τις κάρτες intel ώστε να υπάρχει ένας driver για όλες τις κάρτες, απενεργοποιήθηκε η δυνατότητα power saving γιατί δεν ήταν πλέον συμβατή με τις "legacy" όπως η δική μου (και η 4965agn και πιθανότατα 5xxxx...)
SUPER!
Πάει αυτό..δεν υπάρχει λύση εκτός από recompile του driver με το powersaving ενεργοποιημένο και μάλιστα ΠΑΛΙΟΥ driver.

Next thing to do, απενεργοποιώ ότι χαζομάρα φορτώνεται είτε από μόνη της, είτε επειδή κάποτε δοκίμασα κάτι και ξέμεινε εις αεί. Οτι περιβάλλον και να έχετε, συμβουλή μου είναι, πάτε στο αντίστοιχο "startup applications" και ξεμαρκάρετε ότι δε σας αρέσει. Αν θέλετε να παίξετε κι άλλο, εγκαταστήστε τον bum (boot up manager) να δείτε τι άλλο φορτώνει. Τέλος, μπορείτε πάντα να πάτε μέσω rc και να κάνετε the hard but the nice way τη δουλειά.
Επίσης, αν έχετε τίποτα επιλογές "power management" στο μενού, κοιτάξτε αν μπορείτε να βάλετε το δίσκο να κάνει spin down όταν είναι idle, να χαμηλώνει ένταση το backlight όταν το laptop είναι idle επίσης και τέτοια.

Επόμενο: δίσκος. Σε περίπτωση που ο δίσκος δεν έχει advanced power mode enabled, καλή ιδέα είναι να το κάνουμε ε? Για να δούμε τι γίνεται χρησιμοποιούμε το hdparm που μας λύνει τα χέρια:
hdparm -i /dev/sdx
Λογικά θα δούμε κάτι που να αρχίζει με AdvancedPM=. Στην περίπτωση που δεν είναι ενεργοποιημένο το pm ή δε βγάζουμε άκρη από το output, καλύτερα να τρέξουμε το:
hdparm -B 1 -S 12 /dev/sdX
Τι κάνει αυτό? Θα φανεί από το output:
/dev/sdX: setting Advanced Power Management level to 0x01 (1) setting standby to 12 (1 minutes) APM_level = 1
Μπορεί να φαίνονται υπερβολικές αυτές οι τιμές ( standby ανά λεπτό??, APM level 1?? -255 είναι το disable) και ναι είναι. Δυστυχώς με αυτές τις τιμές ο δίσκος θα παρκάρει τις κεφαλές πολύ συχνά και αυτό προκαλεί φθορά στον δίσκο - μπορείτε να τσεκάρετε από το smart status σε τι load count βρίσκεστε και αν ανεβαίνει γρήγορα με τo
smartctl -d ata -a /dev/sda | grep Load_Cycle_Count
Αν το παραπάνω pipe το επαναλάβετε ανά μερικά λεπτά και δείτε πως ανεβαίνει..επικίνδυνα xD και αν όντως ακούτε τον δίσκο να παρκάρει τις κεφαλές, ε ήρθε η ώρα να αλλάξετε τις ρυθμίσεις με κάτι σαν
hdparm -B 128 -s 120
Εδώ τώρα είμαστε καλύτερα, το APM level 128 είναι το happy middle και ανά 10 λεπτά head parking είναι πιο λογικό.
Αλλά και πάλι μπορεί να είναι ενοχλητικό να ακούς το parking του δίσκου οπότε στην τελική το απενεργοποιούμε και τελείως...

Η συνέχεια σε επόμενο ποστ, όταν δλδ δε θα βαριέμαι να ξανα-ασχοληθώ...

hyperworks